Wat is er de afgelopen tijd gebeurd?


De historie van de reis
Op deze pagina staat (bijna) de volledige historie van de reis. We proberen de e-mails die we verzenden bij te houden op deze pagina. Als de hele historie te lang is, lees dan deze korte samenvatting.

Samenvatting van de huwelijksreis
Op een frisse lentedag, 19 mei 2000, zijn we getrouwd.
Als verrassing heeft de bruidegom zijn bruid meegenomen naar Parijs de volgende dag.
Twee maanden later zijn we vertrokken met de bus naar Polen om te beginnen aan een lange reis. We zijn begonnen in Krakow en daar vandaan naar Zakopane en Solina. Alledrie de steden aan iedereen van harte aan te bevelen. De stemming zat er aan het begin van de reis goed in. En dat was maar goed ook. In Polen heeft het, met een pauze van een paar uur, continue geregend. Gelukkig zijn we in Polen tweemaal Nederlanders tegengekomen die zich over ons ontfermd hebben.

Van Polen zijn we naar Slowakije gereisd waar we een week in Kosice hebben gekampeerd. Echt een hele gezellige stad. Vervolgens naar Hongarije waar we een super romantische week hebben beleefd in Budapest. Eigenlijk hadden we weinig zin om naar Budapest te gaan. In ons geheugen stond het een ongezellige vieze stad te boek. Zo zie je maar, hoe een hernieuwde beleving je mening kan veranderen.

Vanuit Budapest zijn we met de bus naar Roemenië gereisd. In Oradea aangekomen, hebben we het Habitat for Humanity kantoor gebeld of ze nog hulp konden gebruiken. De volgende dag zijn we door een van hen opgehaald. Vervolgens 2,5 week in Beius gewerkt en gewoond. Dat was wederom een ervaring om niet te vergeten.

Van Roemenië naar Turkije. Want: daar zouden ze goedkope vliegtickets verkopen. Ook over Istanbul hadden we een vooroordelen: je zou er beroofd worden, afgezet, van de sokken gereden en er zou geen goed accomodatie zijn. Ook over Istanbul hebben we onze mening moeten herzien. We hebben een snoezig hotel gevonden. Met ontbijt op het dakterras. Het was er schoner dan gedacht en behalve dat je een sik van een tapijt krijgt na een tijdje: zijn we eerlijk behandeld.

Van Turkije naar Nieuw Zeeland
Tussen Istanbul en Auckland hadden we een tussenstop in Maleisië (Kuala Lumpur). We hadden het goede idee om een dagtour te doen. Dus niet. Wat hebben wij ons die dag ellendig gevoeld. Daarbij kwam dat ons tijdens de tour wilde apen waren beloofd, maar die hebben we mooi niet gezien. De apen hadden het namelijk te warm om van de rotsen naar beneden te komen ...


Eenmaal in Auckland aangekomen zijn we naar het hostel gegaan waar we nog steeds wonen: Georgia Parkside Backpackers.

Liever nog iets meer lezen?

Ga er maar rustig voor zitten, want dit is een aardige lange tekst mocht je het allemaal willen lezen. Het begint vanaf Roemenie.

We hebben echter vanuit Polen ook in ieder geval een paar verhalen per mail verzonden. Zou degene die die mail heeft bewaard het naar ons willen zenden? Dan kunnen we het toevoegen.

Polen: Natte oerbossen en een nieuwe tent.

Hier komt in de toekomst het stukje geschiedenis uit Polen.

Na Zakopane, via de oerbossen, die trouwens wel nat maar niet spannend waren, zijn we via Slowakije in Hongarije beland.

In Budapest schijnt de zon vollop en is het veel te duur voor ons wereldreizigers. Maar nu mailen we 15 minuten voor noppes als reclame stunt.

Oh ja, waar we voor gezwicht zijn?

Voor de tent. Onze tent rook zuur van een mengelmoes van mensengeuren, verotte aarde, regendruppels, doodgetrapte regenslakken. Kortom we waren het aardig zat op een zonnige dag in Kosice (fantastische stad trouwens). We zijn gegaan voor een Coleman-tent. Een snoepje van 5,4 kilogram. Ja, ja jullie lezen het goed: niet echt een licht dingetje. Maar berengezellig. Je kunt je uitrekken zonder het tentdoek te raken en Jan kan zowaar rechtop zitten. Er zitten leuke vakjes in. Laten we nu maar hopen dat het gigantisch gaat regenen.

Verder gaat alles uitstekend. Wat blaren van het met de hand wassen van kleding (direct weer respect voor the old days), zoals genoemd is Budapest erg duur, maar erg gezellig. Het lijkt een beetje op Parijs.

Vanuit Budapest gaan we naar Beius (Roemenie) waar we blaren van het bouwen hopen te krijgen.

Dorre zonnebloemvelden, oververhitte bus & een romanisch hotel
Gisteren zijn we uit romantisch Budapest vertrokken om 15:00 uur. De dag ervoor hadden we geinformeerd of we een ticket van te voren konden kopen. De vrouw achter het loket antwoordde nors dat dat alleen in de bus kon. Nooit een norse vrouw achter het loket geloven is onze ervaring, dus gingen we gisteren bepakt en bezakt opnieuw naar het loket om alvast een ticket te kopen voor die middag. Helaas ze bleek gelijk te hebben. Helaas, omdat we dan niet zeker zouden zijn van een plaats in de bus, terwijl we met twee (nog steeds) loodzware rugzakken rondsjokken.

Voor ons gevoel zijn dat stukjes zekerheden waar we nog vanaf moeten. Tot 14:00 uur hebben we ons vermaakt in een supersonisch winkelcentrum met heerlijke airco.
De bus arriveerde stipt op tijd (zoals alle bussen tot nu toe in Oost Europa) en ... zat tjokvol. Jan gooide de rugzakken in het ruim een kocht twee tickets en ik ging op zoek naar een plaatsje. Er was nauwelijks meer plaats. Maar gelukkig, enthousiast wuifden er twee Roemenen naar me op de achterbank. In gebroken Engels werd me duidelijk gemaakt dat ik vooral naast hun mocht komen zitten. Dat is mooi, dacht ik en ik vroeg uiterst vriendelijk of die ene knaap even zijn rugzak kon weghalen. Natuurlijk, dat deed hij direct. Hij dacht dat ik gezellig naast hem kwam zitten en zo te merken hadden ze grote pret. Beteuterd keken ze echter, toen ik naar Jan wenkte en Jan uitgebreid tussen mij en de Roemenen kwam zitten. Jan hadden ze eventjes niet gezien.
In de bus was het verstikkend warm. Het zweet gutste van onze neuzen, zonder dat we ook maar iets deden. Het duurde even voordat de bus de snelweg opreed, zodat er "frisse" lucht door de ramen kon komen. Het uitzicht: ellelange dorre zonnebloemvelden en af en toe sjeeste de bus door een stoffig dorp. Hier in Oost Europa worden snelwegen blijkbaar door dorpen heen gelegd i.p.v. er beschaafd omheen.
Bij de grens ging alles ook op z'n elfendertigst. Alle paspoorten werden ingenomen en het leek wel of de douanebeambte ze een voor een aan het overtekenen was. Het zelfde ritueel bij de Roemeense kant van de grens. Al met al duurde dat ruim anderhalf uur. Om 21:00 uur (Roemeense tijd = 1 uur later) kwamen we aan in Oradea in het donker. Eerst maar even pinnen. Jammer, de pinautomaat bleek niet om 21:00 uur te werken voor buitenlandse pasjes. We kregen beiden even pijn in ons maag. Twee jaar geleden hadden we in Roemenie ook zonder geld gezeten en dat was ons niet goed bevallen. Je voelt je erg leeg, wanneer je weet dat het geld er is, maar je er niet aan kunt komen. Gelukkig hadden we Hongaars geld bij ons en was er een exchange office open. Wederom pech, ze wisselden geen Hongaars geld. Dan maar de noodvoorraad real Dutch guilders. Het zat niet mee, ze accepteerden geen briefjes van 1997. Echt mazzel dat we de nieuwste briefjes ook nog bij ons hadden.
We hadden geld, geen reisgids en inmiddels trek gekregen. Waar gingen we heen? Toch weer jammer dat er geen hotel te bekennen was. We zijn toen op goed geluk naar het centrum gaan lopen. Door hier en daar te vragen kwamen we uit bij het enigste hotel op loopafstand. Het was inmiddels 22:30 uur. Midden in het centrum en niet duur slechts 37 piek voor 2 personen, douche+ toilet op de gang. Het hotel lijkt van binnen net op het hotel New York in Rotterdam (voor de kenners), niet slecht dus. Ook de douches functioneerde prima en werden direct door ons uitgetest.
Om 23:30 uur, na al het zweet van ons te hebben geboend en haren weer gewassen, toch nog even het centrum in om wat te bikken. Om de hoek van het hotel was een groot terras, met Italiaanse operamuziek, we hebben er biefstuk met pommes frites gegeten en cola light. De keuken was gelukkig ook 's nachts open. De buitentemperatuur op dat moment: +/- 23 graden. Je voelt je weer mens worden.
Vandaag hebben we het kantoor van Habitat for Humanity in Beius gebeld waar we het weesmeisje gaan opzoeken en waar we gaan werken. We hebben gevraagd of ze nog een handje hulp nodig hadden. Resultaat: morgen worden we van ons hotel om 12:00 uur hier in Oreada opgehaald door een van de stafleden van Habitat. We hopen dan meteen te onderhandelen over een goedkoop hotel (er zijn geen campings in Beius) of dat we bij iemand in de tuin kunnen kamperen. Dat laatste heeft onze absolute voorkeur.
Als de zon zometeen een beetje gaat zakken, zoeken we weer een terrasje op waar we lekker gaan smikkelen voor ongeveer 20 piek (voor twee personen). Dat zijn tenminste weer redelijke prijzen. Want Budapest heeft een grote aanslag op ons budget gepleegd.
Tot zover, vanuit warm Oradea!

Autorijles op de steppe en zweten, zweten, zweten
In Beius kunnen we niet internetten. We mailen nu even gratis vanuit het kantoor van Habitat. We hebben vele hele leuke mails van jullie gekregen. We hebben ze mogen uitprinten en zometeen voor het slapen gaan, lezen we ze allemaal.

We verblijven in een guesthouse bij een ontzettend aardig Roemeense familie. Momenteel zijn we een week in Beius en we denken zeker nog wel een week te blijven. We werken iedere dag (behalve het weekeinde natuurlijk) van 8.00 - 16.00 uur. Het is onvoorstelbaar heet 's middags, rond de 40 graden. Nooit gedacht dat we zo konden zweten. Wanneer we vrij hebben, zijn er altijd we mensen die ons ergens mee naar toe willen nemen. Als buitenlander ben je hier een aardig bezienswaardigheid. Mensen zijn er trots op wanneer je bij hen komt eten of als ze je de omgeving kunnen laten zien. Afgelopen zaterdag zijn we bijvoorbeeld op avontuur geweest met twee toekomstige bewoners van een van de Habitat huizen waaraan we werken. Ze hebben ons meegenomen met hun 24 jaar oude mercedes dwars over de steppen van Roemenie. Om de zoveel meter moest er een kleine reparatie (ahum) verricht worden, alvorens we weer verder konden hobbelen. Daarna zijn we naar een grot geweest. Normaal vinden we al die stalagnieten een beetje duf. Maar hier hadden ze nog niet netjes een looppad in de grot gemaakt. Dus veel geklauter JOEPIE Op de terugweg kreeg Jan de mogelijkheid om zelf even achter het stuur te kruipen. Uiteraard niet over de normale weg (was nl. nergens te bekennen) maar over de dubbele C weg. Aangezien het typen van dit bericht nog lukt, mogen jullie aannemen dat alles goed is gegaan.

Op de werkplaats werken we met veel weeskinderen die er via een speciale organisatie werken om vaardigheden op te doen. Het is erg apart het contact met hen. Wanneer je het eenmaal lukt om contact met ze te hebben dan is dat erg speciaal.

Iedere ochtend maakt de vrouw van het guesthouse (we zijn momenteel de enige gasten) een heerlijk ontbijtje. 's middags komen we heerlijk lunchen en 's avonds soep met het diner. Over het algemeen geen slecht leven. Mits ze die soep met de maag van een kalf maar aan iemand anders serveert de volgende keer. Het koste ons moeite om er vriendelijk vanaf te komen, het is een ware delicatesse in Roemenie.

Een visum op sokken
Istanbul, 3 september 2000, 20:39 uur

Gearriveerd in Beius zijn we na een zoektocht naar het weesmeisje waarvoor we speciaal naar Beius waren gekomen begonnen met werken. Helaas, maar gelukkig voor haar, was ze een paar weken eerder door Amerikanen geadopteerd.
We hebben vervolgens 2,5 week op de bouwplaats van Habitat gewerkt. Ons werk bestond m.n. uit timmerwerkzaamheden. Op de bouwplaats werken ook veel wezen die nadat ze het weeshuis verplicht moeten verlaten (leeftijd 16 jaar) een contract krijgen om zodoende voor henzelf te leren zorgen. Omdat we de enige westerlingen waren, was het contact met hen erg bijzonder. Vandaar dat we uiteindelijk ook 2,5 week zijn gebleven. Ook de straathonden lieten ons niet onberoerd, we hebben ze zelfs hondenvoedsel gevoerd, wat de wezen erg snoezig vonden. Dat werd dus iedere ochtend voor het werk een rondje langs Lady en de Vagebond.

Tijdens ons verblijf verbleven we in het "guesthouse" van Habitat waar we de Roemeense keuken konden proeven. Op de derde avond kregen we de Roemeense delicatesse: soep gevuld met harige kalfsmaag. AAAAAAiiiiii dat werd ons iets te veel. Met stalen vriendelijke kaken hebben we na een paar happen het soepie weer geretourneerd naar de kokkin.

Van Beius moesten we om weer verder te gaan terug naar Oradea. Afgelopen vrijdag hebben we vanuit daar de nachttrein naar Boekarest genomen (reisduur: 12 uur). Omdat het toch een huwelijksreis is, hebben we ons getrakteerd op een private slaapcabine. Erg goed bevallen...

Aangekomen in Boekarest de volgende ochtend om 7:30 uur (zaterdag) zijn we gaan bivakkeren in de Mac Donalds. Om 14:00 uur zou namelijk onze trein naar Istanbul vertrekken. Totaal hebben we dus ruim 5 uur bij de Mac gekampeerd. Opwindend hoor, zo'n wereldreis.

Enfin, wij bedachten een paar uur voor vertrek, dat we weleens een (transit) visum voor Bulgarije nodig zouden moeten hebben. Even navragen... Mis, we kregen bij verschillende "tourist info buro's" het ene gekke antwoord na het andere. Uiteindelijk onze laatste NL centen voor dollars gewisseld.

De rit kon beginnen. Met spanning wachtten we op het spannende landschap van Bulgarije. Mis, Roemenie is armoedig, met af en toe een normaal huis. Bulgarije is ontzettend armoedig en de natuur bleek alleen mooi te zijn in het donker. Wel wat gesnoeid door de bosbranden van de afgelopen maanden. In de avond bleek dat bij de grenscontrole er niet gevraagd werd naar een visum. JOEPIE

We sliepen trouwens als een os in onze prive 6 pers. couchette. Erg handig zo'n kettingslot op de deur, dat houdt de rest van de 6 passagiers tenminste buiten. Rond een uur of 3 's nachts werden we uit onze winterslaap gehaald door de Alibabba de douanebeambte. Wat bleek: of we al een visum hadden!!!???? Een visum voor Turkije, wij Hoelender!!! We werden gesommeerd vooral op te schieten. De trein stond al een uur stil. Jullie begrijpen, we lagen dus aardig te snurken en dat doen we daargaans niet met schoenen aan.

WIJ OP ONZE SOKKEN ... het perron opgerend om bij een kantoortje (uiteraard meer dan 15 meter van de wagon vandaan). De kosten: 20 piek per persoon. JUIST dus net onze NLG gewisseld in dollars. JAMMER afgezet door onszelf.

Met een vertraging van ruim 2 uur (raad eens door wie veroorzaakt) zijn we vanochtend om 11:00 uur in Istanbul aangekomen. Door onze sociale vaardigheden hebben we een gezellig Engels couple een leuk hotel laten uitzoeken. Want vergeet niet, we reizen nog steeds zonder reisgids. En bingo, het is echt een heel fijn hotel. Midden in het oude deel van Istanbul, 's ochtends ontbijt op het dakterras uitkijkend op de zee van Marmassa en de oudste moskee. Kosten: 30 dollar per nacht, met (prive) douche en toilet op de gang. Niet slecht voor deze locatie.

Morgen gaan we shoppen voor een vliegticket naar New Zealand.

Hoelang we hier blijven zal dus afhangen van wanneer we kunnen vertrekken.

De globetrotters vliegend om de wereld.
Auckland, 8 september 2000

Allereerst bedankt voor de vele leuke reacties die wij van jullie ontvangen hebben. Wij vinden het echt ontzettend leuk om op deze manier van het wel en wee en Hollanda op de hoogte te worden gehouden. Inclusief eigen visies op de politieke situatie en soap berichten.

We zitten momenteel met diverse gebreken dit mailtje te schrijven. Om maar iets te noemen: reizigersdiaree, botten die niet meer willen, beknelde knieen, schouder blessures en zware oververmoeidheid.

Enfin, vanochtend zijn we aangekomen in Nieuw Zeeland. Gisteren hadden we een dag te besteden in Kuala Lumpur (Maleisie). Jammer toch weer, accepteerde de geldmachine onze pinpassen niet. Hier krijgen we echt een trauma van! Lang leve de creditcard. Hiermee een tour geboekt inclusief lunch. Let wel: de tour duurde 7 uur in een busje door de stad. Temperatuur: 35 graden, pffffffffff dat was afzien na slechts 2 uurtjes slaap. De tour ging o.a. langs het paleis van de koning, die op hetzelfde moment met gierende sirenes passeerde, een suffe batikfabriek enz. Als toetje apen voeren in een grot die te bereiken was met 287 treden. (we herhalen even: het was 35 graden). Enfin die ...... apen niet gezien. Voor niets nootjes gekocht, want !!!!! het was te WARM voor de apen !!! Blijven ze hoog in de bomen zitten!!!
's Avond weer op tijd terug voor de vlucht en vanochtend na een voorspoedige vlucht veilig geland. Helaas weer slechts 2 uur geslapen + alle mankementen zoals hierboven beschreven. Maar treuren jullie niet om ons: de stemming zit er nog goed in. Malesian Airlines was zelfs zo attent om ons een grote chocolade taart te serveren vanwege de huwelijksreis.

We verblijven in een hostel waar we buiten kamperen. Er schijnt redelijk wat werk te verkrijgen zijn. Eerst dit weekend bijkomen en vanaf maandag gaan we serieus iets zoeken.

Energie van een dolfijn
Auckland, 3 januari 2001

We zijn het nieuwe jaar direct enthousiast begonnen. Op maandag zijn we naar de pinguins gaan kijken in een soort Sea World. Dat was erg dolletjes. Daarna een wandeling gemaakt naar het strand. Om even ons kleurtje bij te werken. Dinsdag zijn we om 4:30 uur opgestaan om met een dolfijnen tour mee te kunnen. De boot vertrok om 6 uur uit de haven. Na de nodige dolfijnen te hebben gezien zijn, stonden we weer om 11:00 uur aan wal. Even een stevige lunch gegeten en op naar het volgende avontuur. Met de veerboot naar Devonport: het Scheveningen van Auckland. Daar zijn we naar het strand geweest (om nog meer kleur te verzamelen). Vervolgens weer terug naar Auckland om nog even te winkelen. Uiteindelijk met de bus naar de supermarkt. Daar bedachten we ons dat naar de film gaan veel leuker is. Wij naar de film. Enfin, na de film kregen we honger. De Kebab stamtent is dichterbij dan de supermarkt, een goede reden om Kebab te halen. Enfin, 15 uur nadat we ons bed hadden verlaten, lagen we er weer in. We hebben nog nooit zo goed geslapen.

De getallen 6 en 27
Auckland, maandag 15 januari 2001

* Het getal 6 *

Afgelopen weekeinde passeerden ons eerste 6 maanden dat we uit Nederland zijn vertrokken.

Missen we Nederland? Niet echt. Voor ons gevoel reizen jullie met ons mee. Vele malen zeggen we tegen elkaar:" moet je kijken dat zou wat voor ... zijn." Of: " Nou, dat zou ... helemaal niet leuk vinden" Of:"Weet je nog toen we op tweede kerstdag met ... en ... en ...".
Kortom, op de een of andere manier komt iedereen wel een keertje ter sprake. Natuurlijk blijft het wel iets anders dan gewoon gezellig life met elkaar te leuteren of een hapje te eten, enz. Sommige van jullie zagen we vaker dan anderen. Soms wisselde dat ook afhankelijk van wat er allemaal in onze levens gebeurde. Het fysieke zien van mensen missen we, dingen delen. Maar op momenten dat we het missen beelden we ons in: Wat als we nu teruggingen? Even zou het fantastisch zijn, iedereen weer te zien en bij te praten. Maar daarna keert iedereen weer terug naar het eigen leven. Wij ook. Wel zo gezond. Sommige zien we weer vaker, andere minder. Bij alle herenigingen kunnen we ons wat voorstellen. Maar het beeld van ons eigen leven in Nederland, blijft vooralsnog leeg.

* Het getal 27 *

Afgelopen weekeinde is Esther 27 jaar geworden.

Feest- en verjaardagen zijn echt van die dagen die van die dagen worden door familie en vrienden om je heen. Kerst voelde redelijk leeg, dus we vreesden een beetje voor de verjaardag. Maar Jan had een verrassing. 's Ochtends nam hij Esther mee voor een stevige ochtenwandeling. Tegen de verwachting in scheen de zon de hele dag. We eindigden bij het Carlton hotel waar een uitgebreid ontbijtbuffet klaarstond. Pannekoeken, aardappelrosties, vele vruchtjes, vers vruchtensap, smakelijke croissanten. Kortom alles wat Esther lekker vindt op de vroege ochtend.
Halverwege het ontbijt werd er een bord geserveerd met daarop drie taartjes en een kaarsje. Het bord was gedecoreerd met in chocolade geschreven:"Happy Birthday Esther". Die dag kon gewoon niet meer stuk.
Vervolgens naar de dierentuin (gratis) waar we de giraffen hebben gevoerd. Aan het einde van de middag met de veerboot naar het strand in Devonport (Scheveningen van Auckland). Als diner spaghetti Bolognaise gegeten. Wat wil een mens nog meer?

Jan had trouwens besloten dat op zaterdag de southern atmosphere verjaardag zou worden gevierd en op zondag de Europese verjaardag.

Zondag hebben we eerst uitgeslapen want het weer leek tegen te zitten. Daarna ontbijten in een gezellig koffiecafe tegenover het zwembad. Vervolgens een duik genomen in het zwembad en even gezweet in de sauna. Om 12.30 uur werden we opgehaald door (onze enige in New Zealand) 2 vrienden. Elisabeth, een Oosterijkse en Doug, een Aussie. Op naar het strand waar de schitterende film "The Piano" is opgenomen. De zon was weer gaan schijnen, maar de westerlijke wind was flink. Het strand was geweldig: ruige zee, lang uitgestrekt donker zand, stoere duinen en aan weerszijde meters hoge rotsformaties. Voor het eerst sinds we hier zijn hebben we ons door de golven laten betoveren en heel wat lol in de zee gehad.

Op de terugweg in een klein restaurant Kebab gegeten. De eigenaar kwam 4 Turkisch Delight + kaarsje brengen en er is natuurlijk gezongen.

Enfin, een verjaardag om niet snel meer te vergeten. --------> Nog 2,5 week in Auckland. Het duurt dus niet lang meer voordat we onze rugzak weer oppakken en richting het zuid eiland gaan. JOEPIE

Tijd om te gaan
Auckland, 30 januari 2001

Overmorgen (donderdag 1 februari 2001) vertrekken we uit Auckland voor een reis van 4 maanden.

Aan de ene kant zijn we blij, aan de andere kant voelen we het ook wel in onze botten om afscheid te moeten nemen.

We nemen bijvoorbeeld afscheid van 2 vrienden die we hier erbij hebben gekregen. De ganzen in het park, die we om de paar dagen voerden. De gezellige supermarkt en shoppingmall. Onze vaste Kebab tent (de bestelling hoefden we al niet meer te geven). Het zwembad, de sportschool en de sauna. Kortom, je merkt dat je je toch hecht aan mensen en bepaalde kleine simpele dingen.

We laten ook gelukkig dingen achter die we liever kwijt zijn:
- het kleine benauwde hok waarin we leefden
- de trampoline (lees slaapmatras)
- herrie van de dronkenlappen
- vieze vliegen in de keuken
- onze weekend diensten. We zijn het er roerend over eens dat we niet geschikt zijn om een hostel te runnen. We hebben in de afgelopen 5 maanden niet kunnen relaxen voor wat betreft mensen die niet of te laat betalen, te laat uitchecken, niet op komen dagen, een rotzooi maken en niet opruimen, denken dat ze de koning zijn etc. Enfin, als we later al iets met gasten doen, zijn het of bajesklanten (vooral discipline hanteren) of we openen een hele dure Bed & Breakfast.

We kunnen niet wachten totdat we weer in onze tent liggen. Ver van de bewoonde wereld, met eigen SCHOON bestek, de buitentent open zodat we naar de sterren kunnen kijken en de FRISSE lucht binnen kan komen.

Wat gaan we precies doen?
We gaan eerst 3 maanden naar het Zuid-eiland van Nieuw Zeeland. In eerste instantie zullen we rondreizen in het noordelijk gedeelte en vervolgens langs de westkust naar beneden.

Uiteindelijk vliegen we op 4 mei naar Australie. We zullen landen in Brisbane. In Brisbane en omgeving vertoeven we tot 22 mei. Op 22 mei vliegen we door naar Cairns (noord-oost Australia). In Cairns (of Darwin) gaan we weer op zoek naar werk voor een aantal maanden. Ons budget zal het nodig hebben.

Het afgelopen weekeinde hebben we voor het laatst in het hostel gewerkt. We zijn ook begonnen met het inpakken. Pfffffff, wat een verzameling hebben we weer opgebouwd. We hebben naar Nederland een doos a 10 KILO verzonden, met boeken, kleding en CD's. We zijn ook bezig met een (nog groter) pakket te verzenden naar Australia met daarin onze werk kostuums en schoenen etc.

Gisteren was het een Public Holiday (lees: niet werken maar wel doorbetaald krijgen).'s Ochtends voor de laatste maal de ganzen gevoerd (snif, snif) op weg naar het Auckland War&Memorial Museum. Een erg leuk museum. Vervolgens naar het Imax theater waar we de film: Mysteries of Egypt gezien hebben. Jan wilde ook graag naar de 3D film: Aliens. Enfin, van de ene rollercoaster in de andere. De jaren gaan tellen, want zelfs Esther kwam misselijk de zaal uit.

Vanavond zijn we uitgenodigd bij Willeke en Bert (Nederlanders). Willeke is een vriendin van een collega van Esther. Esther heeft een keer met haar gebabbeld en de volgende dag werden we uitgenodigd voor een etentje.

Morgenavond hebben we een afscheidsetentje met de 2 vrienden Doug en Elisabeth. We werken allebei nog overdag.

Donderdag staan we rond 9 uur op. Pakken de laatste spullen in. Vervolgens lopen we de heuvel af naar het postkantoor, met loodzware doos. We posten de doos en gaan dan nog voor de laatste keer baderen in het zwembad. Aan het einde van de middag lopen we de heuvel weer op, halen onze rugzakken op en we lopen weer de heuvel af. Voor de laaste keer bij onze favourite Kebab tent eten. Daarna nemen we de bus naar het treinstation rond een uurtje of 6.

Onze trein vertrekt om 20:00 uur.

De volgende dag komen we aan in Wellington waar we direct de veerboot nemen naar het zuid eiland. Na de overtocht staat het busje te wachten in Picton wat ons naar het hostel brengt.

De volgende dag nemen we de postboot naar een vogelnatuurreservaat waar we eerst een weekje gaan kamperen.

Ganzen, pauwen, paarden
Arapawa Island, vrijdag 9 februari 2001

Kia Ora (of te wel: Welkom en hallo in de Maori taal)

Een week geleden zijn we uit Auckland vertrokken. De trein begon met een half uur vertraging, maar verliep voor de rest voorspoedig. De volgende dag kwamen we in Wellington aan waar we de veerboot naar het zuid eiland hebben genomen. Het was een vaartocht van 3 uur en Esther heeft onderweg zelfs een dolfijn gezien.

In Picton zijn we een nachtje in het hostel The Villa gebleven en de volgende dag hebben we de postboot naar het Arapawa eiland genomen. We werden in de juiste baai afgezet en opgewacht door de camping eigenaar en zijn hond en zoontje. Het bleek dat we de enigste gasten op het moment waren, dus we konden gaan staan waar we maar wilden. We kozen om direct naast de zee te gaan staan. In de eerste nacht waaide onze tent bijna de zee in, zo hard waaide de wind. In de ochtend ging de wind liggen en we bereidden ons voor voor een lekker ontbijtje. Daar dachten een aantal wilde paarden hetzelfde over. In het begin was het nog wel grappig zo het wild van dichtbij. Maar ze waren wat opdringerig dus na een tijdje ging de lol er wel af. Gelukkig kwam het zoontje ons te hulp met zijn zwaard om de paarden te verjagen.

De volgende ochtend hadden we geen paardenoverlast meer, maar kregen we een paar andere heren op bezoek: 4 ganzen (zouden we ze aantrekken?). Om de lang verhaal kort te maken. De ganzen komen opdraven zodra we onze tent openritsen en volgen ons de hele dag de camping rond.

Het weertje is schitterend: de gehele dag zon en er staat een verkoelend windje. 's Nachts af en toe een buitje, maar dat verdwijnt keurig netjes weer zodra de zon opkomt.

Dagactiviteiten: weinig tot niets. Zo hebben wij afgelopen maandag een grote wandeling gemaakt en eergisteren zijn we naar de ouders van de campingeigenaar gelopen. De ouders wonen een baai verderop en onderhouden een Wildlife sanctuary van geiten en varkens uit de tijd van Captain Cook. We werden hartelijk ontvangen met koekies en echte Coca Cola. Voor de rest zitten we in de zon, eten om 13:00 uur een soepie en roeien we wat in de baai. Je moet de dagen toch weten te vullen.

Voor dit paradijs betalen we slechts 10 gulden per nacht. In eerste instantie zouden we afgelopen woensdag terug gaan naar Picton. Gelukkig dat we dat niet gedaan hebben, want op woensdag brak er een grote brand in de heuvels rondom Picton uit.

Momenteel zijn ze nog aan het blussen, maar de situatie is onder controle. Onze plannen voor de komende dagen. Zaterdag nemen we in het middag uur de postboot naar Picton. Daar verblijven we dan weer een nacht in het hostel The Villa. De volgende dag is ons plan om met de bus naar het Abel Tasman nationaal park te rijden. Het is onze oprechte bedoeling om daar de Abel Tasman track te gaan lopen van 51 kilometer lang. Of we dat ook halen, dat kunnen julllie lezen in onze volgende e-mail. We stellen de verwachting niet al te hoog, omdat we onze eigen rugzakken a 20 kilo zelf moeten dragen.

Zandvliegen en Abel Tasman
Picton, 22 februari 2001

Eergisteren zijn we terug gekomen uit het Abel Tasman park. Maar eerst moet ons iets van het hart: namelijk DE ZANDVLIEGEN.

De kenners beginnen waarschijnlijk hun voeten direct te krabben, maar voor de gelukkigen die zandvliegen nog niet zijn tegengekomen, volgt hier een korte uitleg:

* ze zijn ongeveer net zo groot als fruitvliegjes
* een beet van een zandvliegje is pijnlijk
* het blijkt dat alleen de vrouwelijke zandvliegjes bijten (wat was Jan vereerd!!)
* eenmaal gebeten ontstaat er een jeuk die niet te omschrijven is, zo ben je bezig met krabben

Kortom, een en al ellende. Enfin, wat is dus de relatie tussen Abel Tasman en zandvliegjes?

Het hele nationale park zit er vol mee !!!

AAAAHHHHHHH, en ... (euhhhh) wij wisten dat niet!!!

Gevolg: onze benen verdienen op dit moment niet bepaald de schoonheidsprijs.

Goed, het park. Nadat we besloten hadden om de track te gaan lopen, hebben we de eerste dag gesmokkeld. Onze bagage hebben we laten verschepen naar de eerste stop van 11,5 kilometer. Des al niet te min leek het wel het driedubbele, aangezien het bergje op, bergje af is op paadjes langs diepe ravijnen.
Om toch een echt trackers gevoel te krijgen besloten we de rest van de track met bepakking te lopen. Het is ons meegevallen, alhoewel Esther soms het eind van de berg niet meer zag zitten (dat klopt: want Jan liep voorop).

Omdat we er een week vooruit hadden getrokken, moesten we al ons voedsel meenemen. We een week lang op astronauten voedsel geleefd, pfff 2 kilo afgevallen. De 2 kilo's hebben we er daarna snel weer aangegeten, omdat we een sterke behoefte hadden aan menselijke koekies.

Wat zagen we onderweg? Vooral veel wandelaars. Sommige binken liepen de track zelfs op blote voeten + rugzak. Phoe, phoe echte kerels. Voor de rest veel rotsen op het pad. Want je moest je ogen er goed bijhouden anders lig je al gauw met bepakking en al een paar palmbomen lager. Tijdens de (VELE) pauzes hadden we uitzicht over tropische baaien met basterdsuiker gekleurd zand. Mmmmm, wat droomden we daarvan.
Eenmaal op de bestemming aangekomen, wilden we natuurlijk direct van dat tropische strand gaan genieten. Dat hebben ook gedaan: nog geen 15 minuten !!! Want: AAAAHHHHHHH ZANDVLIEGEN en dat tropisch gekleurde water had zeker geen tropisch temperatuurtje. Erg jammer.

Onze conclusie: de Abel Tasman is een absolute aanrader, met zandvliegen verweersmeersel en een wetsuit voor de tropische wateren.

Vandaag zijn we wederom aangekomen in Picton, na 4 uur misselijk rijden in de bus (bochtje links, bochtje rechts).

Morgen gaan we dan eindelijk naar het beloofde Paradijs LAZY FISH, waar Jan aanstaande zaterdag zijn verjaardag zal vieren. Een eventuele verjaardagswens kan worden gegeven door 00 64 (0)3 579 90 49 te bellen (via de receptie) of naar ons prive nummer: 00 64 021 1367820. Alhoewel ons prive nummer op het eiland zeer waarschijnlijk niet zal werken.

Na Lazy Fish gaan we onze weg vervolgen naar Nelson waar we een nachtje in een YHA zullen verblijven om vervolgens de volgende dag de bus te nemen naar de glaciers aan de westkust.

Wederom bedankt voor alle persoonlijke reacties tot nu toe. We zijn trouwens ook benieuwd hoe vaak er op de website gemiddeld gekeken wordt.

 

tekst